A kriptozoológia szó jelentése relytőzködő biológia,ami az olyan élőlényeket kutatja amelyek léte még nem bizonyított.Sokan áltudománynak tartják,akárcsak az UFO kutatást,de ezeknek a tudományágnak a felfedezései is épp olya hasznos lehet az emberiségnek mint bármi más.Fontos tudnunk mi/mik vesznek körül minket.

Gondoljunk bele,a 20.század elején a hegyigorilla ugyan olyan mítosz volt mint például a jeti,az afrikában élő okapi-t is csak ezután fedezték fel.A komodói sárkánygyíkot sem ismerte a nagyvilág hosszú ideig,sőtt egy szarvasmarhát 2001-ben fedeztek fel,ami elég nagy....

-Chupacabra: Egy olyan lény amely a háziállatok vérét szívja ki,főleg a kecskékét(ebből ered a neve),de a baromfi és az ezekhez hasonló állatokat sem veti meg.Az első híradások róla 1987-ben történtek a latin amerikai területeken(Mexikó,USA déli része).Embereket még eddig nem támadott meg.Hitelességét az csorbítja ,hogy nagyon eltérő leírások vannak róla,van ahol földönkívülinek néz ki,és van ahol inább farkasembernek,sőtt néhány helyet denevérszárnyakkal ábrázolják.

Csabdát lehetne neki állítani, hogy egy nyájat magára hagynak mozgásérzékelő kamerákkal,amelyek akkor lépnek működésbe, ha valami elmegy előttük.

Ahogy lenni szokott az ilyen legendákkal,megfilmesítették: Chupacabra-potyautas a halál(Chupacabra terror)

Bár a lény rajongóinak nem tetszik.

-Nessy: Valószínűleg ő az egyik legismertebb ilyen lény,mindenki hallott már róla, ahogy a jetiről is,ezért nem is ragoznám tovább,talán majd egyszer.

A róla készült filmek: Lochness

                                        Lochness mélyén

                                        Lochness terror

                                        Én kicsi szörnyem

Vannak még hozzá hasonló lények(és persze róluk film) amelyekről később lesz szó.

-Mokele Mbembre: Egy állítólagos Afrikában még élő Dinoszaurusz , egy szauropoda.(Hosszú nyakú, négy lábon járó nagytestű növényevő)A dzsungel mélyén él,vízek közelében,pontosabban a Kongó medencében.Állítólag a vízilovak nem kedvelik és nem élnek olyan vízben ahol a mokele mbembe is megtalálható.Az első híradást róla 1776-ban volt,Lievain Bonaventura írta.Több expedíció is indúlt a nyomára,de persze egyik sem volt eredményes.Az utolsó expedíció a nyolcvanas években volt.

A feltehetőleges méretei: a teljes testhossza 5-10 m, nyaka és farka 1,6-3,3 m. A feje tetején taréj vagy fodor látható. Pár beszámoló még szarvat is megemlít. A bőre vörösesbarna és sima. A 3 lábujjról árulkodó lábnyomának átmérője 30-90 cm. A lábnyomok közötti távolság 2,1-2,4 méter.

 Ezt a legendát is megfilmesítették, a címe: Pici, az elveszett legenda titka.(Baby, secret of the lost legend.)

-Jeti/Bigfoot: Erről a lényről is már mindenki hallott,de talán még azt nem mindenki, hogy nem csak a himalájában és É-amerikában észlelték, hanem Hawaii-on is és európában is.Meg még talán azt sem , hogy Bigfootról (Az É-amerikai jeti) az indiánok azt állították , hogy az égen szálló korongokból dobták ki őket.(különös,még 1 egybeesés chubacca-val:)

 A róla készült filmek: -Óriásláb esete Handersonékkal

                                     -Nesze jeti fogd meg jól

                                     -Barátom óriáslábú

                                     -A kis jeti

                                     -Visszatérés a kis jetihez

 

-Molyember/Moth man : Őt 1966-ban látták először,és általában mindíg valami nagy baleset és tragédia következtében lehet látni.A kinézete hasonlít Rugóláb Jack-re,akiről késöbb még lesz szó,és a chupacabrára,és a vízköpkre.Két szárnnyal remndelkezik,embernagyságú szőrös lény hatalmas vörös szemekkel.Mást nem nagyon lehet tudni róla,azt sem ,hogy értelmes lény-e,vagy emberevő-e,de még nincs tudomás róla ,hogy bármit is ölt volna.A balesetekre visszatérve,vagy ő idézi elő őket,vagy csak segíteni szeretne,vagy esetleg egy időtourista,és mindíg abba az időbe megy vissza ahol ezek a belesek történtek.

A róla készűlt film: - Megszólit az éjszaka

-Más vízi szörnyek : - Ogo Pogo : Nessyhez hasonló dinoszaurusz/tengerikígyó szerű lény É-Amerikában az Akanga tóban.A rólaszóló film: -A tó titka

Több vízi szörny feljegyzés van több különböző országokban pl: Svédországban,Oroszországban,Chile-ben,Kínában,Kanadában,Törökországban,Argentínában,Írországban,Afrikában,Wales-ben és Skócia más tavaiban is.

-Mongol halálféreg: Mongóliában állítólag él egy olyan féreg ami a föld alatt él ,hatalmas és ragadozó.Még nem találtak rá bizonyítékot,de sok mongol állítja,hogy látta őket. Ilyen férges témát dolgoz fel : -Tremors-Ahová lépek szörny terem

                                                                                                                                                     -Tremors2-Ahová klépek ismét szörny terem

                                                                                                                                                    -Tremors3-Ahová lépek újra szörny terem

                                                                                                                                       -Tremors(sorozat)-Ahová lépek mindíg szörny terem

                                                                                                                                                      -Tremors4-A legenda elkezdődik

                                                                                                                                                      -Dűne

Nandi medve:  A lény más elnevezései: duba, kerit, chimisit, chemosit, kikambangwe, vere, sabrookoo, gadett. A nyugati elnevezését a kenyai nandi törzs után kapta, akik szerint az állat a Nagy Afrikai Szakadék mentén, az Elgon-hegy és Mau nevű sziklás lejtő közötti hegyes-völgyes területen él.Sokak szerint a mára már kihalt egyetlen afrikai medvefaj az Atlasz medve leszármazottja és  1668-ban Dr. O. Dapper a Kongóról írt beszámolójában megemlítette a medvét a helyi állatok között.De vannak olyanok akik szerint a mára már szintén kihalt óriás páviánokhoz tartozik.Egyesek szerint egy újabb kihalt állat a  Chalicotherium lehet, de az sem kizárt ,hogy egy új hiéna faj.

Ebből a legendából nem készült még film.

Bergman medvéje (az az a medvekirály) :  1920-ban egy különösen nagy medvebunda keltette fel a figyelmét egy Bergman nevezetű embernek,és szárnyre kelt a legenda a hatalmas medvéről amelyet a benszülöttek medvekirálynak hívnak,és valószínűleg a barnamedve egyik alfaja.Az ismertetőjele a földig érő szörzet a has és a hátsólábak környékén, és a hátsólábaknál jóval hosszabb mellső végtagok.A mai napig nem sokat lehet tudni óla mert a terület ahol beszámoltak róla az orosz katonasághoz tartozik és le van zárva.

Film ebből sem készült még.

Tatzelwurm: Az alpokban élő macska és kígyószerű lény.Valszeg több alfaja is lehet.

Ez még nem volt mind,hamarosan folytatom.

 

Oldalmenü
Diavetítő
Naptár
Szavazás
Milyen az oldal?
Nagyon jó.
Elmegy
Nem jó
Nagyon nem jó